Hogyan válasszunk esküvői fotóst?

Frissítve: febr. 17.

A legjobb 5 tipp a fotós választásához#eskuvo #menyasszony #volegeny #fotos #fotozas #fotozas #eskuvoifotostilus

Sokat olvastam titeket a szolgáltató kereső csoportokban. Mindkét félt, a szolgáltató keresőt és a szolgáltatókat is. Ahoz képest, hogy minél közelebb kéne kerülni a nézetüknek egymáshoz, egyre távolabb vagyunk.

Kinek mi a fontos? Mi szolgáltatók úgy gondoljuk-nem csak fotósok-, hogy a pároknak szakértelmünkkel biztosítjuk, nem kell aggódniuk a nagy napjukon azon, hogy minden rendben menjen. Ezért tanultunk és fejlesztjük magunkat és eszközeinket is folyamatosan. Ezért is kerül annyiba, amennyi ki van írva a weboldalon. Nem véletlen írtam, hogy IS, mert ez mögött kell lennie egy vállalkozásnak, ami szintén sok kiadással jár. Azok a párok, akik szintén vállalkozók, ezt ki tudják számolni. Plusz kocsi, üzemanyag, mosás, amortizáció stb. Mégis azt halljuk, hogy egy napra ennyi pénz....

Na de nem csak aznap dolgozunk. Utána több hét a kidolgozás, retus, ha kell, jegyes pár fotózás, megbeszélésre elmenni, képek átadása. Ha mindent összeadunk és elosztjuk az órák számával, akkor már nem jön ki egy szép órabér.


Csak egy példát hadd hozzak fel mielőtt rátérek a lényegre. Árajánlatot kért egy kedves pár. Szegeden szeretnék a jegyes pár fotózást és egy hónapra rá lesz az esküvő 200km-re arrébb. Készülődéstől hajnali 1-ig. A keret 130 ezer Ft. Találtak valakit.... A fent említett költségek tudatában-amiket csak nagyjából írtam-mondja meg nekem valaki, hogy jön ki a matek.


Tipp #1 - Nézzél utána a szolgáltatónak!


Kell lennie honlapnak, FB oldalnak (nem FB profilnak) és egyéb social média platformon. Szerződés legyen jogász által megírt. Ott fent kell lennie az adószámnak is. Az is ellenőrizhető. Tudom, most már nem kell hozzá OKJ végzettség se, de azért, ha azt látod, hogy kovács, festő vagy pék, akkor ne várd, hogy a fent említett nyugodsággal élvezhesd a nagy napotokat.


Tipp #2 - Eggyezen a stílus.


Az esküvői fotózáson belül is sok stílus van. Még ha csak annyit mondunk, hogy Modern, azon belül is lehet még Elegáns, Vicces, Romantikus. Persze egy ügyes fotós ezeket megoldja, de ha már zsurnaliszta fotóst keresünk, akkor abból már nagyon kevés van és ne csodálkozzatok, ha mélyebben a zsebbe kell nyúlni. :)


"Ajánlom ebben a témában Koncsol Tündével készült riportot megnézni a YouTube-on"

Tipp #3 - Ezután kérj csak árajánlatot


Ha az első kettő megvan, rátérhetünk az árakra. Csak azoktól kérjetek, akik az első két pontba beleillenek. Nem baj, ha sok van, mert a további tippekben, még lesz lehetőség szűkíteni a listát. Írjatok le mindent, hány óra rendelkezési időre kell, hol, hány fő, stb.


Tipp #4 - Személyes megbeszélés


A fotós egész nap veletek lesz, ezért fontos, hogy megismerjétek egymást. A Ti részetekről kell, hogy szimpatikus legyen, tudjon az emberekkel bánni, elég nyitott természet legyen.

A fotósnak is jó, ha megismer titeket, mert kreatív fotózáshoz már beindul a vezérhangya és kitalálja a hozzátok illő projektet. Én mindig ajánlom előtte a jegyes pár fotózást, ezt bele is kalkulálom a nagy csomagba. Ez mindenkinek jó, sokat tud belőle profitálni mindkét fél a nagy napra. Sokkal könnyebben, lazában mozogtok a kamera előtt, ha már volt közös fotózás.


Tipp #5 - Szerződés írás


Itt nézzétek meg, hogy minden stimmel-e, amit az első pontban is írtam. Persze előfordulhat, hogyha KATA-s, szünetelteti az uborkaszezon idején, így az adószámra nem adja ki.

Legyetek tisztában a foglaló fogalmával. Mindkét félt egyaránt kell védeni, főleg most, hogy sok esküvő el lett napolva a Covid miatt. Alakíttass rajta, ha úgy érzitek nem megfelelő nektek. Ne írjatok semmi olyant alá, ami nem egyezik az elképzeléssel.


Utószó


Ha kértek valakitől árajánlatot, akkor már az egy olyan kapcsolat teremtés, hogy illik visszaírni akkor is, ha nem Őt választottátok, hisz az a szolgáltató is időt szánt rátok, hogy személyre szabott ajánlatot írjon. Legjobb, ha azt is, hogy miért nem Ő a kiszemelt.

Köszönöm, hogy elolvastatok, remélem, hogy tudtam segíteni! Nézzétek meg itt a blogomba lévő írást!

77 megtekintés0 hozzászólás